Boekhandel webshop

Op zoek naar een boek buiten de uitgeverij? Bezoek onze vernieuwde boekenwebshop

Naar DeRamshoorn.nl

Catalogus 2023-2024

Nieuwe boeken en andere artikelen voor het hele gezin

Bekijk catalogus

H18. John Bunyan, De dappere Ketellapper P. de Zeeuw

H18. John Bunyan, De dappere Ketellapper P. de Zeeuw
Model: 9789461150851
Beschikbaarheid: Op voorraad
Prijs: EUR 16,95
Excl. BTW: EUR 16,95
Aantal:  

John Bunyan

De dappere ketellapper

P. de Zeeuw en MJ Ruissen

 

Als ondeugende jongen in Elstow blijft John Bunyan wondelijk gespaard. Hij verlaat zijn goddeloze weg en wordt predikant van de baptistengemeente van dominee Gifford. Hiervoor komt hij in de gevangenis van Bedford terecht, waar hij 'De Christenreis' schrijft. 

Dit betreft een uitgebreidere, hertaalde en gecorrigeerde editie van het origineel.

 

John Bunyan groeit op als een ondeugende jongen in Elstow, niet ver van Bedford in Engeland.

Al gauw neemt hij het werk van zijn vader over en wordt ketellapper. Wanneer zijn moeder overleden is, hertrouwt zijn vader en besluit John om soldaat te worden in het leger van de koning. Wonderlijk genoeg blijft hij gespaard. Een vriend die voor hem de wacht waarneemt bij de belegering van een vesting, wordt dodelijk getroffen door musketvuur. De herinneringen aan deze hevige strijd verwerkt Bunyan later in zijn boek ‘De Heilige Oorlog’.

Hij verlaat zijn goddeloze weg en wordt predikant van de baptistengemeente van dominee Gifford. Als het preken hem verboden wordt, weigert hij daaraan gehoor te geven. Daarom wordt hij twaalf jaar opgesloten in de gevangenis van Bedford.

Daar schrijft hij het beroemde boek ‘Christenreis’. Na zijn vrijlating volgt het tweede deel ‘De Christinnereis’.

Op zestigjarige leeftijd sterft hij in vrede te Londen en hij wordt begraven op Bunhill Fields. Zijn boeken mogen nu nog velen tot zegen zijn.

 

CIP-GEGEVENS KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK, DEN HAAG

 

W. Schippers

 

John Bunyan. De dappere ketellapper / P. de Zeeuw JGzn, M.J. Ruissen

- Goes: De Ramshoorn -

ISBN 9789461150851

NUR 242

Trefw.: John Bunyan, levensbeschrijving, Christenreis

 

Eerdere drukken:

Onder de titel: De dappere ketellapper. Het leven van John Bunyan,

  •        Naamloze Vennootschap W.D. Meidema, Delft
  •        Den Hertog, 1982

 

Illustraties:

Omslagillustratie: Rino Visser, Goes

Oude illustraties: Menno, omslag Joh. Kollaard

Nieuwe binnenwerkillustraties: C. Bart-Nieuwenhuize

 

© 2016    Uitgeverij De Ramshoorn

Putwei 6 - 4464 BT Goes - tel. 0113-230340

fax. 0113-218691 - [email protected] - www.ramshoorn.nl

 

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in een computerbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

 

 

Inhoudsopgave

1. John wordt van school gestuurd        

2. De boer op met oude ketels

3. Soldaat in het leger

4. De arme ketellapper

5. Ernstige waarschuwingen

6. Bang voor het klokluiden

7. De ketellapper wordt diaken

8. ‘Als de ketellapper preekt, moet ik hem horen!’

9. Donkere wolken

10. Het bevelschrift van de vrederechter

11. De vrederechter zit met de zaak verlegen

12. ‘We zullen die ketellapper wel krijgen!’

13. Mislukte pogingen om Bunyan te bevrijden

14. ‘De Christenreis’

15. Bijna betrapt

16. Eindelijk vrij… maar het boek is nog niet af

17. In volle vrijheid

 

 

 

1. John wordt van school gestuurd

 

Er loopt een jongen langs de weg van Bedford naar EIstow. Hij houdt zijn handen in zijn broekzakken en slentert fluitend over de stoffige landweg. Veel haast lijkt hij niet te hebben, want nu en dan staat hij stil en tuurt hij naar het vee in de wei of naar de wolken, die langs de lucht drijven.

Is me dat een morgen geweest! Bob is er de schuld van dat het zover gekomen is. Bob had zo nu en dan heel hard gefloten in de klas en meteen daarop weer een effen gezicht gezet, alsof hij er niets mee te maken had. Maar John had moeten lachen en daarom dacht meester Crow­den dat hij het was die floot.

Als hij Bob nog eens in zijn handen krijgt, zal die er van lusten, daar kan hij op rekenen. Waarom zei die laffe vent niet ronduit: ‘Meester, ik heb gefloten en John is onschuldig’?

Maar dat deed hij niet. Bob weet toch dat John niet best bij de meester staat aangeschre­ven. Als er in de klas kattenkwaad wordt uitgehaald, is de eerste gedachte van de meester altijd: dat zal John Bunyan wel weer gedaan hebben!

Toegegeven, heel vaak ís dat ook zo! Maar vanmorgen toevallig niet en nu had meester toch hém de schuld gegeven.

‘Dat gaat zo niet langer, John!’ had de meester gezegd. ‘Mijn geduld is op; ik wil je niet langer op school houden!’

Wat was dát nu? Hoorde hij het goed? Wilde de meester hem van school sturen?

Even ging er een trilling van vreugde door hem heen; er kwam een lach op zijn gezicht bij de gedachte dat hij voortaan vrij zou zijn.

Maar de meester zag die lach en dat maakte hem nog bozer. ‘Je maakt mijn school te schande! Ik schaam mij voor de edele Sir Thomas Harper, de Lord-Mayor van Londen, die de school heeft opgericht. Als hij hoort welke deugnieten hier op school zitten, zal hij misschien mij niet langer steunen. Dat gaat zo niet, je moet de school uit en je komt er nooit meer in!’

‘Best, meester!’ zei John kalm. Hij pakte een paar boeken die van hem waren, bij elkaar en stapte de school uit.

‘Vanavond of morgen kom ik met je vader praten!’ riep de meester hem nog na.

John hoorde het al niet meer. Wat zou het hem een zorg zijn dat de meester kwam. Hij zou wel maken dat hij er dan tussenuit geknepen was!

 

Onderweg is hij er toch iets anders over gaan denken en daarom loopt hij nu Bob de schuld te geven. Het spijt hem voor moeder dat hij van school is gejaagd. Zij was zo blij ge­weest dat John twee jaar geleden bij meester Crowden mocht komen.

‘John,’ had ze gezegd, ‘je vader is maar een arme ketellapper en zulke mensen laten hun kinderen meestal in het wild opgroeien. Daarom ben ik zo blij dat jij nu gaat leren lezen en schrijven. Dat zal je later van pas komen.’

Ja, zo had moeder gesproken… En nu? Bijna was John teruggegaan om aan meester Crowden te vragen of hij weer op school mag komen.

Maar dat was toch te gek? Alle jongens zouden hem uitlachen. Nee, dat gaat niet. Hij is van school gestuurd en hij blijft er af.

Het is een geluk dat vader niet thuis is. Zijn vader zwerft altijd met zijn karretje in de omgeving rond om bij de mensen ketels en pannen te herstellen. Hij blijft soms dagenlang weg. Ook nu is hij weer op stap en wie weet hoe lang hij weg blijft. Als meester Crowden morgen komt, zal hij hem in elk geval niet te spreken krijgen.

 

De jongen begint wat vlugger te lopen. Hij krijgt honger en ver­langt naar een hapje eten. Maar daarvoor moet hij natuurlijk thuis zijn… bij zijn moeder.

Eindelijk bereikt hij EIstow, een klein, onaanzienlijk dorpje. In een van de meest armoedige huisjes woont het gezin van de ketellapper.

‘Dag moeder’, zegt John, als hij het kleine woonvertrek binnen­stapt.

‘Hé, John, ben je nu al uit school? Dat is vroeg; is er iets bijzonders gebeurd?’

Ze kijkt haar jongen scherp aan en de ogen van John zijn te eerlijk om zijn kwaad te kunnen verbergen. Hij kijkt verlegen naar de grond.

‘Zeg het maar dadelijk wat er gebeurd is, John!’

‘Meester Crowden heeft me weggestuurd, moeder!’

‘Wat zeg je me nu? Heeft de meester je van school weggejaagd, John? Nou, daar zal vader geweldig boos om zijn!’

‘Maar moeder, het was mijn schuld niet, echt niet. Bob deed het!’ en John vertelt het hele verhaal van het fluiten en probeert zijn moeder ervan te overtuigen dat hij ditmaal werkelijk onschuldig is.

Maar die gelooft er niet veel van. Ze wordt niet boos en dat spijt John erg.

Hij had gehoopt, dat moeder hem zou slaan, desnoods met een stok. Dan had hij kwaad de deur kunnen uitlopen. Maar moeder wordt niet boos, ze wordt verdrietig. Dat ziet hij aan haar ogen en dat doet hem meer pijn dan de ergste klappen zouden hebben gedaan.

‘John, John,’ zegt ze, ‘jouw vader en ik waren zo blij dat je bij meester Crowden op school was en dat je ten minste zou leren lezen en schrijven...’

‘O moeder, maar ik kan al lezen en met schrijven gaat het ook heel goed. Verleden week heeft meester het nog gezegd. Enne…’

‘Des te erger is het, John. Wie weet wat jij nog had kunnen worden, als je op school gebleven was?’

‘Wel, ketellapper, moeder, niets anders dan ketellapper wil ik worden, net als vader. Elke dag de boer op en met een karretje de dorpen langs gaan; dat vind ik een heerlijk vrij leven.’

Moeder schudt het hoofd.

Ze had al pratend voor haar jongen brood klaar gemaakt en dat schuift ze nu naar hem toe.

‘Hier, eet je brood maar op,’ zegt ze, ‘je zult wel honger hebben.’

John valt er op aan als een wolf.

Daarna gaat hij de werkplaats van zijn vader in, zoals het lemen hokje naast de woonkamer genoemd wordt. Daar probeert hij een lekke ketel te solderen. Al snel is hij zo in z'n werk verdiept dat hij de school en meester Crowden en Bob vergeten is. Die nacht slaapt hij als een roos.

 

 

ABONNEMENT OP DE HISTORISCHE SERIE

U bent ingelogd bij de gegevens van een deel uit de historische serie. Alle boeken van deze historische serie zijn geschikt voor jong en oud. We raden u aan om een abonnement op deze serie te nemen. U krijgt dan een korting van 5 euro per boek. Met een abonnement kunt u de overige delen dus ook goedkoop aanschaffen zo lang de voorraad strekt. Bij verzending voor abonnees hanteren we de stelregel dat we ongeveer de helft van de portokosten in rekening brengen. Dat komt uit op 2,50 euro korting per boek. Wanneer u levering via uw boekhandel laat lopen, bespaart u die portokosten. Opzeggen kan altijd. Alleen ontvangt u daarna nog 3 delen. 

 

Ja, we nemen een abonnement op de historische verhalenserie en zenden per mail onze gegevens en wensen naar [email protected]:

0 We nemen een abonnement en ontvangen het nieuwste deel met 5 euro korting: € 11,95

0 We bestellen ook de volgende delen uit deze serie:  .................................... (Alleen de nummers opgeven is al voldoende. Wanneer u 4 boeken tegelijk besteld, is het franco)

0 We noemen de boeken uit deze serie op die we al hebben. We verzoeken u deze boeken niet meer te leveren. We hebben al: ........................... (die boeken hoeven we dus niet meer)

0 Gewenste levering: rechtstreeks (incasso is mogelijk) / boekhandel ............... te .....................

 

Naam: .................................................

Straat: .....................................

Postcode en Plaats: ......................................